Sivut

28.11.2010

7. Teemana tuotekuvaus: Metalli

Tällä kertaa tarkoituksena on metallikuvaus, mitä mm. tunnilla on harjoiteltu. Valoteknisesti tärkeää luoda metallille ominainen kiilto. Vaikeutta lisää merkittävästi, ettei kiillon tule heijastaa kuvausvälineitä tai yleensä myöskään taustaa. Lisähaasteita tuo myös pyöreät muodot, jotka käytännössä aina tuo esille kuvauspaikan ja kaiken ympäristön. Siksi kuvauspaikkaa suunniteltaessa on hyvä käyttää kuvaustelttaa. Muuten kuvaaminen muistuttaakin tavallista esineiden perusvalaisua, mutta kiiltoa tuomaan, saattaa esimerkiksi vastavalo tuoda toivottua metallin kiiltoa. Kiiltävän metallin täysheijastukset luovat haasteen valaisulle, koska suuret kontrastierot ovat vaikeasti hallittavia. Kuvauskulman hiomiseen kannattaakin käyttää reilusti aikaa, vain muutaman asteen kulman muuttaminen voi ratkaisevasti muuttaa kuvaa. Pyrkimyksenä on tietysti kauniisti liukuvat väripinnat jotka parhaillaan muotoilevat esineitä näyttävästi.

Koska valaisu toteutetaan kokonaan keinovalolla, ISO arvot mahdollisimman pieneksi, aukkoarvo tulee olla riittävä tarvittavan syväterävyyden aikaansaamiseksi. Taustan yksityiskohdat kuitenkin mielellään kokonaan terävyysalueen ulkopuolelle, jotta kuvattava esine korostuu. Hallitsemattomia heijastuksia voi saada kuriin pyöröpolarisaatiosuotimella, esimerkiksi jos kohde on kuten haarukkakuvassa lasilevyn päällä jonka alla on vasta varsinainen tausta kartonki. Tässä suotimella saa käytännössä lähes nuo lasikiillot häivytettyä. Suotimen asennossa kannattaa olla kuitenkin huolellinen, ettei muodosta samalla epäyhtenäistä luonnotonta kiiltopintaa.



Tunnilla kuvattu haarukka, paperin päällä on lasilevy

Paljon testaamista, vähän lopputuloksia. Kuvatessa yhä enemmän tulee vastaan kennon kunto, siis likaisuus. Tilanne on kestämättömän hankala, varsinkin kun kuvattavat kohteet ovat kovin pieniä. Terävyysalueen pienuus tuo myös kaikki kennolla olevat roskat korostuneesti esiin. Väistämättä se tuo kennon lisäksi esille paljon muutakin hankalasti paljain silmin huomattavaa. Varsinkin korukuvissa, huomasin kaiken pienenkin epäpuhtauden näkyvän, mitä paljain silmin ei havaitse. Pienimmätkin naarmut korostuvat ja epäpuhtaudet taustojen, alustojen kun esineidenkin suhteen tulevat esille.






Medaljongi, taustana rypistetty aluminifolio


Perinteisenpi tausta medaljongille

Valaistuksen järjestäminen medaljongeille, ettei kuvausvarusteet näy ja että pinta ei saa heijastusta väärästä väristä oli erityisen haastavaa.

Taustana on aluminifolio, joka hakee värinsä kullasta. Varsinkin vaaleat kuvat osoittautuivat ongelmallisiki, tässä oli erityisen vaikeaa saada todella tummalle safiirille väriä, ilman että se vastaavasti haittaa kullan ja pienten timanttien väriä. Lisäongelmaa toi myös tässä pöly, jota oli enemmän kun riittämiin.


Lasilevyllä Kalevala korun kielo korvakorut.

Lasilevyn heijastumat eivät olleet aivan toivottuja, kuvan otto kulman ollessa väärä suhteessa valoon.


Nomination korut lasilevyllä

Tässä ongelmaa aiheutti myös nuo heijastukset, jotka ovat kohtuudella hallinnassa. Suuremman ongelman aiheutti pöly jota lasilevy suorastaan imi.

1 kommentti:

  1. Huolella valaistuja, hyvin sommiteltuja ja toteutettuja, näyttäviä korukuvia kaikki! Olet ottanut vinkistä vaarin ja hyödyntänyt lasilevyllä kuvaamista + tausta + kokeillut joissakin kuvissa taustalla alumiinifoliota; sehän toimii oikein kauniisti kuvissasi.

    Pieni korjausehdotus Nomination korun asetteluun: olisitko saanut rennerenkaan aseteltua niin, korun pyöreys olisi säilynyt koko matkalta. Nyt koru näyttää taittuvan vasemmalla ja oikealla. Sinällään Nomination korukuvasi on oikein näyttävä!

    Medaljonkikuvassa kokeilepa joskus antaa pieni ripaus vihreää valoa taustan alumiinifolioon. Se voisi tuoda kulta/messinki tuotteille kaivattua vastavärikontrastia.

    Hyvää työskentelyä ja ilmaisua nämä sinun työsi, Martti!

    Huoli pölystä kennolla on tietenkin aiheellinen ja korostuu juuri tämän tyyppisessä lähikuvatyöskentelyssä. Paras apu on saada kenno puhtaaksi, mutta hyvä ja paljon käytetty apu löytyy myös PhotoShopista (mm. leimasin ja healingbrush -työkalut). Lienee tuttua sinulle, domoan asiaa maanantai-iltana koko ryhmälle.

    VastaaPoista

Lukijat