Sivut

17.11.2010

6. Teemana tuotekuvaus: Lasi

Tunnilla opetelluilla perusteilla tuli sitten käytännössä kokeiltua millaisia lasikuvia sitä voisikaan tehdä. Tärkeintä kuvauksessa on tuoda valo läpinäkyvän tai kuultavan esineen tai kohteen läpi. Perusvalaisussa tärkeää on myös säilyttää kuvattavan esineen muoto, jota vois saada aikaiseksi kuultavasta paperista (voi paperista) tehdy heijastimen avulla. Taustan valaiseminen on tässä haasteellista, koska jos taustakankaan läpi ei voida valaista, on valaistus silti saatava esineen taustan puolelta. Edestä pyöreä esine heijastaa myös kameran, eikä sen näkymistä voi oikeastaan välttää. Vaihtoehtoina on sitten vain kuvausteltan tapainen ympäristö, jossa myös kuvaussuunta on teltan peittämä. Kuten tällaisessa kuvauksessa, kuvaus herkkyytenä mahdollisimman alhainen ISO 50-100, kamera jalustalla ja riittävä suljinaika joka salamia käytettäessä ei ole kovin merkityksellinen. Aukon tulee olla riittävän pieni, että kuvattava esine on riittävän tarkka. Kohteen etäisyys taustasta kuitenkin mielellään riittävän suuri, ettei rypyt ja muut vastaavat  heijastimissa ja taustoissa aiheuta turhaa shoppailua.

Ajattelin kuvata erivärisen taustan ja järjestää siksi hieman tunnilla opetetusta poiketen valaistuksen. Tässä taustalla ei voida valaista , vaan valaistaan viistosti takaviistosta. Periaate on kuitenkin sama. Tässä toisella softboxilla valaistaan tausta graduaalisesti ja pienemmällä softboxilla tuodaan valo lasin läpi estäen sen pääseminen kuitenkaan etualalle ettei heijastuksia tule kuvauspaikasta. Lisäksi mustaa taustakangasta on käytetty liiallisten heijasteiden vähentämiseen ja lisäksi on lievästi vähennetty heijastuksia polalla.

Käytin jalompien juomien tilalla teetä, jolla saatiin kohtuullisen aito vaikutelma konjakkilasista. Hieman lasin omat peilautumiset saavat harmittavia kuvioita aikaan etukylkeen. Koetan vielä miettiä miten niistä saisi jotenkin viisaampia. Heijastekiillon aikaansaaminen reunemmalle edellyttää vielä laajempaa heijastinkaarta voipaperista kuvaussuuntaan ja lasin sivuille.





Kokeilin vielä peilipintaa alustana, missä valo heijastetaan heijastinkankaan läpi ja se muodostaa kohtuullisen tasaisesti valoittuneen taustan peiliin.





6 kommenttia:

  1. Kuvassa, missä näkyy vain yksi lasi on mielestäni todella hienot värit. Tumman sininen korostaa hyvin konjakkilasin kullan ja punaisen lämmintä sävyä.

    Vaikka kuvassa näkyykin likaiksuuksia, pidän kuvaa hyvänä, eivätkä heijastukset niin paljoa haittaa.

    Toisessa kuvassa on hauska idea. Minulle tulee kuvasta mieleen ohukainen ja paksukainen, sininen ja oranssi. Peilikuva on hauska, kun se ei näytä aivan samanlaiselta, kuin sen perjaatteessa pitäisi.

    VastaaPoista
  2. Hei, taas hyviä kuvia.

    Ensimmäinen kuva on minunkin suosikkini. Värit (liukusävyinen alusta/tausta, konjakki, lasin reunat) ovat onnistuneet hienosti. Erityisen hyvä on se, miten hyvin lasin muodot tulevat esiin.

    Kakkoskuvan idea on hyvä, mutta saattaa kärsiä hieman siitä, että sekä kohteen että peilikuvan on pitänyt mahtua korkeussuunnassa kokonaan kuvaan. Olet joutunut kuvaamaan melko korkealta jyrkästi alaspäin, joka ei välttämättä ole laseille paras kulma. Kokeilitko sellaista vaihtoehtoa, jossa olisit kuvannut alempaa loivemmassa kulmassa ja katkaissut peilikuvan jostain sopivasta kohdasta? En ole varma, olisiko muutos parempaan suuntaan, mutta tulipa vain mieleen.

    VastaaPoista
  3. En vielä ehtinyt kaikkia laittaa tänne mitä otin eilen ja tänään, mutta Arin ehdottamaa taisin kokeilla yhdellä lasilla ja erikseen myös viskipullolla Osa kuvista toimi sinänsä ihan ok, mutta nämä nyt jäi ekalla kerralla haaviin.

    Viskipullon etiketin valaiseminen ilman että siitä jää häiritseviä heijastuksia osoittautui todella hankalaksi, etenkin pullon muodon vuoksi. (ylhäältä kolmio ja sivusta soikio) Lisäksi pullolla on varsin paljon ikää, joten etiketti ei ole reilun 40 vuoden aikana enää ihan iskussa Siksi sekin vaatii hieman voimakkaamman valokeilan tuohon. Sen valaisun rakentaminen on nyt seuraava haaste. Jotain saman tapaista kuitenkin kun konjakkilasi.

    Tämä "konjakkilasi" oli mielessä jo samalla kun lasin kuvaaminen alotettiin. Yritän vielä saada lasin sisäiset heijastukset hallintaan, kun saan uudestaan valot vielä rakennelluksi viskipulloa ja konjakkiviritystä varten.

    Helposti liiaksi valmiiksi annettu idea ei aina tunnu omalta, oikeastaan peilikuva oli kotona jatkettu tuntityön plagiaatti. Se ei oikein ole omaa kuvaamistani, mutta täytyy siitä vielä parempi versio saada tänne kuitenkin.

    Kiitokset kommenteista.

    VastaaPoista
  4. Heti huomaa eron kun katselee näita ja vertaa omiin vaatimattomiin otoksiin....värillinen tausta on hieno ja lasien muodot tulleet hyvin esille.Hyvät kuvat!

    VastaaPoista
  5. Pidän erityisesti konjakkilasista sinisellä taustalla. Hienot värit! Tulee vesi kielelle.

    VastaaPoista
  6. Kyllä, tässä konjakkilasikuvassa tuote ja heijastumat ovat varsin kauniisti hallinnassa. Pyytäisin sinua vielä kuitenkin jatkossa miettimään tarkaan, olisivatko lasin pintaan (oikealle ja vasemmalle) heijastuva highlightsit vieläkin parempia, jos olisit sijoittanjut ne lasin reunaan, jolloin lasi erottuisi taustastaan vieläkin peremmin, kontrastikkaampana.

    Taustan tummumista tasaisesti ylöspäin noustessa voisit myös harkita. Nythän olet jättänyt hennon vaareamman kohdan taustalle, lasin päälle.

    VastaaPoista

Lukijat