Sivut

6.10.2010

3. Teemana lehtikuvaus: keinovalo, valaisun perusteet


Kuvaushaasteena tällä kertaa useamman keinovalon käyttäminen, tässä kaksi keikkasalamaa pää ja apusalama softboxilla ja tasoittavana valona lisäksi kameran oma salama.




Näissä kuvissa Antti ja Ari poseeraamassa


Variaationa edellisestä vastaavasti käytimme edelleen softboksia, nyt lisänä toinen softboksi sijaitsee kuvattavan takapuolella, joten kohde erottuu selvemmin taustasta. Apuvalona on lisäksi käytetty heijastinta ja tasoitusvalona kameran omaa salamaa.




Antti ja kirja


Lisävariaationa on vielä ensimmäisen kaltainen valotus, jossa valotus on säädetty enemmän vallitsevaa valoa  myötäileväksi ja muukin kuva on valotettu tasaisemmin. Ajatuksena myös saada näkyviin taiteilijamiljöötä. Kuvassa käytetty kuva on T.M nimimerkillä taidekoulun oppilastöitä.





Antti taiteilijana esittämässä töitään


Ajattelin liittää tähän vielä mielenkiintoisen kuvan alkuperäisena ja korjattuna, jossa valoitus on epäonnistunut täydellisesti, eli salamavalo ei ole välähtänyt lainkaan.

Jos kyseessä olisi ainutkertainen hetki, olisi tällaisellakin kuvakka arvoa. Tässä tapauksessa on kysymys 7,5 aukkoa alivaloitetusta kuvasta, eli ISO 100 valoitettu kuva olisi pitänyt valottaa 6400-12800 mukaan. JPG kuvaksi konvertoituna ei kuvasta juuri löydä yksityiskohtia.

Oma kamera edustaa jo vanhenevaa kalustoa ja tässä kuvauksessa uudemmat mallit ovat dynamiikaltaan vielä merkittävästi laajempia joten lopputulos on aivan toinen. Lisäksi nykyisissä malleissa voidaan lähtökohtaisesti käyttää huomattavasti korkeampia ISO-arvoja, jolloin vallitsevan valon osuutta voidaan kasvattaa, eikä saman tyyppinen totaalinen epäonnistuminen tule kysymykseen.

Kuva on pikkukuvaksi lähes käyttökelpoinen,vaikka ei tietytysti täytä laatukriteereitä.



sama kuva, korjattuna 7,5-8,5 aukko-arvoa

4 kommenttia:

  1. Kuva, jossa kaimalla on avattu kirja käsissään, on mielestäni hyvin onnistunut.
    Muut kuvat ovat ehkä hieman alivalottuneita ja kaide lävistää ikävästi mallin selän.

    Taulukuvat ovat myös onnistuneita, ehkä kuitenkin hieman liikaa valoa kasvoilla. Ylemmässä taulukuvassa on mielestäni parempi, ja väljempi rajaus.

    Ari

    VastaaPoista
  2. Otin vinkistä vaarin ja muutin valoitusta 1 kokonaisella aukolla. En kuitenkaan lähtenyt heiluttamaan kaiteelle puukkoa, vaikka se kaide jatkaa puseron v-linjan mukaisesti lävistäen aina kuvan keskipisteeseen asti.

    Täytyypä huomioida tuota seuraavaksi kuvatessa, kun pyrin estämään vain pään taustan rauhoittamista, ei nuo jäänyt mieleen.

    VastaaPoista
  3. Hei, kuvat onnistuneita - erityisesti Antista otetut viides - seitsämäs ylhäältä. Viides ylhäältä esimerkki vahvasta kontrastista kasvonpuolten välillä (ei kuitenkaan vielä mielestäni liikaa kontrastia)ja kuudes ja seitsämäs ovat taas hyviä esimerkkejä melko tasaisesta valosta, joka kuitenkin muotoilee kuvattavan kasvoja.

    VastaaPoista
  4. Ylempi taulukuva toimii paremmin. Käsi on hyvin kuvassa. Alemmassa oleva osoittava sormi vaatisi mielestäni mallin katseen suuntaamista siihen kohtaan johon hän osoittaa. Molemmissa aavistus liikaa valoa.

    VastaaPoista

Lukijat