Sivut

22.2.2011

Tuotekuvaus: Metalli, kertausta

Tässä olen kuvannut hitsausnäytteitä, missä huomio on ennenkaikkea hitsaussaumassa. Valaistuksessa on huomioitu metallipintaa, jotta siihen saadaan riittävästi metallikiiltoa, on toinen valo asetettu vasten kuvauspaikkaa, toinen valoista vahvasti sivulta. Valoina on käytetty kahta Elinchromen Dlite-2 valoa softboxeilla.

Vastavalo ja valon pinnansuuntaisuus korostaa metallin peilaavuutta ja metallikiiltoa. Terävyysalue on melko suuri, aukkona käytetty 18 ja nopeutena verrattain nopeaa, 1/200s jotta vallitsevan valon vaikutus on mahdollisimman vähäinen. Koska esine on haluttu erottaa taustasta, on taustakangas syvässä astiassa, jossa on lasilevy päällä ja kuvaussuunta melko pysty, jotta lasin heijastukset on saatu hallittua riittävän vähäisiksi ja tilannetta on vielä lisäksi korjattu pyöröpolarisaatiosuotimella.

Taustakangas on veluria, joka myötäilee väriltään metallia. Se on hieman tummempaa kuvattavaa kohdetta ja samalla se on valoittunut noin 1-1.5 aukkoa ali, jotta kuvattava esine korostuu. Metalli on hapettunut sen verran, ettei sen pinnat enää kiillä kuten vasta työstetty pinta. Ensimmäinen kuva on käytännössä suoraa kamerasta, päävalo kohdistuu voimakkaammin sivulta jälkimmäisessä se on enemän kameran suunnasta, jälkimmäisessä se heijastuu takaisin päävalosta.

2 kommenttia:

  1. Kappaleet erottuvat hyvin taustasta - tulee vaikutelma, että ne olisivat ilmassa. Nuo kappaleet on hiottu ja sen jälkeen pinta on lakattu ruostumisen estämiseksi. Lakka varmaan muuttaa pinnan ominaisuuksia. Eli tällaisten mallien avulla arvioidaan tunkeumaa, paikoitusta, huokoisuutta jne...

    VastaaPoista
  2. Antti, kiitos kerrot sitä mitä niistä oikeasti katsotaan, kun se itselle jäänyt puhtaasti kuvaamisen tasolle.

    Pieni ruoste siellä näköjään myös näkyy, eli lakkaus on ilmeisesti aavistuksen rikkoutunut, ja ruostepilkku on tarkkaan katsoen havaittavissa.

    Kuvateknisesti ne on irroitettu taustasta lasitasolla, jonka kiilloista suurin osa on saatu poistettua. Erittäin haastavaa on saada tausta kuitenkin riittävän monipuoliseksi, kuitenkin siten ettei se korostu kuvattavaan aiheeseen nähden. Värimaailma on lähes teräsvillan tyyppinen, joka toisaalta toimii teräsesineen taustalla luonnollisena taustana.

    Taustan ja esineen erottaminen lasilevyllä, tuo kohteet korostetusti esille. Mietin, voisiko kuva toimia siten, että varjostumat näkyisi taustalla. Harkinnan jälkeen, oma mielipiteeni kallistui näihin kuviin. Valaisu olisi ollut vielä nykyistä paljon vaativampi, koska voimakkaat heijastukset ovat nyt kuva-alueen ulkopuolella ja terävät varjot muodostaisivat ongelman varsinkin useampaa valolähdettä käytettäessä.

    Tällä kertaa en kuitenkaan edes harkinnut juurikaan muuta valaisua.

    VastaaPoista

Lukijat