Sivut

25.2.2011

4. Teemana terapeuttinen valokuva: maisema tai kulttuuriperintökohde

27.2.2011 Seurasaaren silta, uusinta otos terapeuttinen valokuva maisema tai kulttuuriperintökohdekuviin



25.2.2011 Seurasaaren silta, terapeuttinen valokuva maisema jtai kulttuuriperintökohdekuvin


Otin taas kuvia hieman etukäteen viikon teemaan tällaisia kuvia, mitä en suinkaan lähtenyt hakemaan vanhojen sukualbumien kätköistä, vaan ajattelin käydä suoraa kuvaamassa itselleni niin merkityksellisen maiseman ja myös kulttuuriperintökohteena ainutlaatuisen paikan.

Tämä maisema on ollut minulle uskomattoman monella tavalla ainutlaatuinen. Sen voi sanoa olevan pala omaa historiiaani, josta melkein voi nähdä syntymäkotiin, lapsuuden hiihtoretket kulkivat tästä, ensimmäisen kerran näin UKK:n hiihtämässä, kävelyretkillä tämä oli puolimatkan merkkinä, myös vanhemmilleni se on ollut ainutlaatuinen paikka, omat hääjuhlani on myös vietetty täällä ja lisäksi tässä näkyy myös isäni kuolinpaikka ja vielä hautausmaakin. Tämä tuo vielä mieleen itselleni isältäni periytyneen valokuvausharrastuksen, missä myös ensimmäiset valokuvat äidistäni on otettu. Eri vuodenajat antavat eri ulottuvuudet tälle paikalle, kuvia on talvipakkasista ja keväisistä hääjuhlista niin myös monelle juhannuskokoista. Seurasaari on monelle Helsinkiläiselle ja myös turisteille se on ainutlaatuinen museo-alue, vihreä keidas keskellä Helsinkiä, jossa on esillä hyvin kattavasti suomalaista rakennukulttuuria. Tämä maisema toisaalta kuuluu myös entisen presidentin virka-asunnon Tamminiemen maisemaan ja melkeimpä tuon nykyisenkin. 

Kuva kuitenkin maisemana ei tuo kaikkea tuota arvoa esille, vaikka kaunis silta ja rakennukset siinä näkyvätkin, kokemukset luovat kuvan kontekstin. Oikeastaan olisin voinut toivoa hieman kirkkaampaa kuvausilmaa, tässä asussa toisaalta se tuo oikeastaan eri arvot esiin, aivan kuten eri vuodenajatkin.

Olisihan suvun albumeissakin näitä kuvia varmasti löytynyt, jopa melkein samasta paikasta, mutta tässä mielestäni iso osa tällaista kuvaamista on myös se itse kuvaustapahtuma ja siihen liittyvät muistot.


27.2.2011 Seurasaaren silta


Tässä jälkimmäisessä sarjassa voi havaita, miten väreillä on suuri vaikutus kuvaan, kuten teknisellä rajaamisellakin. Myös, kuten Ari totesi kommentissaan, ihmiset kuuluvat myös oleellisena osana maisemaan, vaikka tässä myös sillä voidaan vaikuttaa kuvan sisältöön ja muuttaa sen merkitystä. Kuvan väreistä saa tässä paremmin mieleen ne lapsuuden talviset hiihtoretket ja myös ne tunnetilat, millaisena tämän maiseman mielelläni näen, vaikka muistan myös ne paikan harmaat ja mustatkin hetket. Kuvia rajatessa halusin kuitenkin pidättäytyä niille teknisille yksityiskohdille mitkä niistä muistoista tällaisessa kuvassa haluan tallentuvan. Niitä ovat mm. kuvissa näkyvä kallio, siltarakennelmat ja mm. tietty kohta jäässä. Niitä ei kuvallisin keinoin voikkaan välittää, vaan se liittyy enemmän siihen tarinaan, mitä tämä maisema minulle merkitsee.

24.2.2011

Katukuvausta Cartier-Bressonin hengessä Tallinnassa syksyn kuvauspäivän tapaan

Ajattelin, että Tallinna on oivallinen paikka kokeilla syksyn lopun kuvauspäivän hengessä katukuvausta. Paikat ovat tuttuja ja on riittävästi. Kuvausvarusteet on valittu hyvin suppeiksi, Canonin EF 35-135mm 3.5-4.5 ja runko. Lisäksi objektiivissa on pyöropolarisaatiosuodin ja osassa kuvista käytin lankalaukaisijaa, jotta kuvaustilanne jäisi huomaamattomaksi. Valaistus on kaikkissa vallitsevaa valoa. Ensimmäisessä kuvassa ISO 100 ja aukko 3.5 ja 1/400s.


Virukeskuksen edessä vilinää

Viru-keskuksen kuvissa ISO 800 ja valotusajat ovat suhteellisen pitkiä 1/50s ja 1/40s. Polttoväli on käytännössä ollut 35mm mikä tietysti vastaa kroppikennoisessa 50mm. Katukuvauksessa monesti laajakulmat ovat käytännössä toimivampia, jotta päästään riittävän lähelle ihmisiä. Ratkaisevan hetken ennustaminen on laajemmassa kuva-alassa huomattavasti helpompaa.


Viru-keskuksen vilinää


Muotia molemmin puolin lasia, Viru-keskuksessa

Tässä olenkin siirtymässä seuraavaan aiheeseen, terapeuttinen valokuva. Seuraavaksi asiaa tutkitaan maisema ja rakennus kuvauksen näkökulmasta. Tähän kuvaan sisältyy paljon tunnetta matkustamisesta, tutusta siluetista ja tärkeimmistä asioista kuten omasta perheestä. Auringon lasku tuo vielä oman tunnelmansa kuvaan, joka on tärkeä osa kuvan merkityksellisyyttä. Asetuksina kamerassa ovat ISO 400 ja 1/25s.  Kuvaamista rytmitti vielä lisäksi kuva-alaan jatkuvasti tielle pyörivä tutkan antenni.


Ilta koittaa, -15 pakkasta ja paluumatka alkaa Viking Xpressin kannella

22.2.2011

Tuotekuvaus: Metalli, kertausta

Tässä olen kuvannut hitsausnäytteitä, missä huomio on ennenkaikkea hitsaussaumassa. Valaistuksessa on huomioitu metallipintaa, jotta siihen saadaan riittävästi metallikiiltoa, on toinen valo asetettu vasten kuvauspaikkaa, toinen valoista vahvasti sivulta. Valoina on käytetty kahta Elinchromen Dlite-2 valoa softboxeilla.

Vastavalo ja valon pinnansuuntaisuus korostaa metallin peilaavuutta ja metallikiiltoa. Terävyysalue on melko suuri, aukkona käytetty 18 ja nopeutena verrattain nopeaa, 1/200s jotta vallitsevan valon vaikutus on mahdollisimman vähäinen. Koska esine on haluttu erottaa taustasta, on taustakangas syvässä astiassa, jossa on lasilevy päällä ja kuvaussuunta melko pysty, jotta lasin heijastukset on saatu hallittua riittävän vähäisiksi ja tilannetta on vielä lisäksi korjattu pyöröpolarisaatiosuotimella.

Taustakangas on veluria, joka myötäilee väriltään metallia. Se on hieman tummempaa kuvattavaa kohdetta ja samalla se on valoittunut noin 1-1.5 aukkoa ali, jotta kuvattava esine korostuu. Metalli on hapettunut sen verran, ettei sen pinnat enää kiillä kuten vasta työstetty pinta. Ensimmäinen kuva on käytännössä suoraa kamerasta, päävalo kohdistuu voimakkaammin sivulta jälkimmäisessä se on enemän kameran suunnasta, jälkimmäisessä se heijastuu takaisin päävalosta.

8.2.2011

Viimeiset viikkotunnit ovat olleet harvinaisen raskaita...

En tiedä, miten kotimatkani kuvauksista onnistui, mutta näin kokonaisen armeijan tikku-ukkoja tienpäällä...


Taitaapa sopia paremmin pitkien valoitusaikojen pelleilyihin, mutta välillä pitää vähän leikitellä, ettei hommasta saa liian tosikkomaista fiilistä.

3. Teemana teatterikuvaus, PR-kuvauksia ja jatkoa näytelmän kuvaamiseen

Aina ei ole oma kunto riittävällä tasolla tähän hommaan, mutta muutamalla henkilökuvalla ja erilaisella kuvaustekniikalla harjoituksista sain aikaan seuraavat kuvat. Kuvauksen muotokuvissa on käytetty päävalona vasemmalla softboxia, hiusvalona "snoottia" pahvilieriö, josta on valovuoto eristetty foliolla, tausta on myos valaistu niin ikään snootti tyyppisellä ratkaisulla ja valaisua on tasoitettu sateenvarjolla, joka sijaitsee kuvaajan lähistöllä korkealla oikealla puolella kuvaajaa. Neljäs potretti on kuvattu vallitsevassa valossa kuvaustilanteen sivusta. Potrettien kuvauksissa 1/160 ja aukko 8 ISO 100 lukuunottamatta neljättä kuvaa.

Näytelmän Riihimäen Esko harjoitukset jatkuivat, joten täydensin kuviani vielä muutamalla lisäkuvalla. Kaikki kuvat ovat 1600 ISO ja 50mm objektiivi.



Näytelmä jatkuu...



Ohjaaja seuraa tiukasti


3. Teemana teatterikuvaus, näytelmän läpimeno

Olemme päässeet kurssin suolaan, eli todellisiin kuvaushaasteisiin. Tällä kertaa perehdyimme Riihimäen nuorisoteatterissa esityksen läpimenon kuvaamiseen. Näytelmä oli juuri ensi-iltaan tuleva Riihimäen Esko. Valaistuksena toimi esitysvalaistus, läpimenon aikana ei muita valaistuslähteitä käytetty lainkaan. 470 kuvan joukosta reilun 3 tunnin kuvausrupeaman ja tuntien selvittelyn jälkeen sain valittua jotakin kennolle tarttunutta.

Hienoa päästä kuvaamaan tämän tasoisia esityksiä, mutta kuinka haastavaa se onkaan, ennakoida tulevaa, ilman että tuntee esitystä aiemmalta pohjalta. Valaistus on hyvin haasteellinen, kontrastieron ollessa todella suuri. Pää osa kuvista on kuvattu herkkyydellä ISO800 ja polttovälialueet olivat pääsääntöisesti 35-135 välillä. Aukkoarvot vaihtelivat 2.8-5.0 välillä. Valotusaikojen ollessa 1/60 s - 1/250s. Välillä vaihtelin putkia 100mm 2.8, 35-350 3.5-5.6, 15-30mm 3.5-4.5 ja 35-135mm 3.5-4.5.







2.2.2011

2. Teemana muotikuvaus, kuvausta hissitehtaalla

Tänään pääsimme vihdoin kuvaamaan myös oikeiden mallien kanssa muotikuvauksen saloja. Rakensimme useampia kuvausympäristöjä, miljöönä hissitehdas. Perukseltaan kuvauksessa lähytökohtana oli tietysti esiteltävät vaatteet, muuten perusideana kuitenkin henkilökuvauksen säännöillä.

Itselleni vaikein kysymys oli oikeastaan rajaus, mikä tuli näissä vastaan lähinnä hissikorissa. Hissin valaisu ja rajallinen aika lisäsi huomattavasti haasteellisuutta. Lisäksi hissikorin ahtaus ja peilaavat seinät hankaloitti valaistuksen järjestämisessä. Lisäksi huomioitavana asiana oli myös hissikorien valaistuksen poikkeava värilämpötila, joka vääristää tässä hissin valaistuksen. Onneksi tässä valaistus hissikorissa oli melko hyvä. Kuvauskulmaksi on näissä hissikuvissa valittu viistosti edestä, jolloin tausta peilin heijastumassa näkyy heijastemuovi, jonka kautta salamaohjataan hissiin ja saadaan yhtenäinen tausta. Päävalo on kuvaajan vasemmalla puolella ja toinen valo  oikealta heijastimen kautta ensimmäisissä kuvissa ja jälkimmäisissä tehostevalona hieman voimakkaammin kohti valaistuna, heijasti oli kaikissa noin 30 asteen kulmassa. Ongelmana näissä kuvauksissa oli saada aikaan vaikutelma toimivasta hisseistä, kun ne ovat kuitenkin hissikoreja ilman ovia jne.

Mallien ilmeiden monipuolisuus, innokkuus ja kekseliäisyys auttoi oleellisesti kuvauksissa ja nostan hattua myös kestokyvylle. Siitä suurkiitos malleille ja Eva:lle, joka keksi ensimmäisen kuvattavan asennon. Vaikka ideoita on usein itselläkin, varsinkin tällaisessa on ideat suureksi avuksi. Usein omat ideat ovat turhan mutkikkaita.

Asut kuvissa ovat Finezzan muotia. Kuvissa ovat Titta, Annis ja Moona. Kuvat ovat otettu Koneen hissitehtaalla Hyvinkäällä.



Ylimmässä kerroksessa on partyt, lähdetkö mukaan?


Olikos se tämä kerros?  Linnanneito astumassa valkoiselle matolle


"Äkkiä suojaan paparatseilta!" Tämä hissi on menossa ylöspäin!



Kuka vei tavarat


Tällainen sekamelska, kuka vei mun kameran!


Klick! Katso tähän suuntaan!

Lukijat