Sivut

24.3.2012

Neulanreikäkuvaus



Melkoisen haarukoinnin jälkeen sain vihdoin otettua onnistuneitakin kuvia neulanreikäkameralla. Lieriömäisellä kamerassani oli aiemmin reiät kolmeen suuntaan, mutta osoittautui hankalaksi, koska kuva-ala jokaisessa "objektiivissä" on varsin laaja. Niiden kuva-alat sijoittuivat päällekäin, joka olisi sotkenut kuvan pahasti. Siksi olen peittänyt muut reiät. Käytännössä kuva-ala täyttää lieriöstä yli 180 astetta, jolloin esimerkiksi kuvaan ei riitä yksi paperi, vaan sitä on jatkettu toisella. Olen hyvin tyytyväinen kuvan laatuun, onhan valotusaika tuulisella säällä peräti 1 min 50 sekuntia. Kuva-alan reunat ovat pehmeitä, mutta uskon sen johtuvan eniten tuulisen sään aiheuttamasta liike-epäterävyydestä. Kirkkaamman sään kokeilu on vielä edessä.

Tähtääminen on melko sattuman varaista, kun "kameran" mitat ja reikien suunnat ovat melko sattuman varaisia ja paperin asettelu lieriöön ei ole tarkka. Kuvakorkeuden arviointi on ehkä haasteellisin, kun paperin korkeus on ehkä 7 cm luokkaa, eikä reiän sijaintia ole mitattu tarkkaan korkeussuunnassa, jää korkeuden arviointikäytännössä sattumanvaraiseksi. Myös paperi voi osaksi peittyä kannen asettamisessa, ja siksi kuvakorkeus on myös vaikea määrittää.





Rakennus on Muurlan tupa ja kuva on otettu noin 4-5m etäisyydeltä rakennuksesta. Laajakulmaisuutta kuvastaa rakennuksen näkyminen käytännössä kokonaan, vaikka sen pituus on yli 20m. Valokuvan ottamiseen sinänsä tarvitaan vain pimeä laatikko jossa on reikä ja valoherkkä tallennusmateriaali. Kaikesta huolimatta, vaikka tällainenkin kokeellinen kuvaaminen on sinänsä mielenkiintoista ja opettavaistakin, voi olla hankalaa hyödyksikäyttää tällaisia taitoja suoraa kaupallisessa kuvassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukijat