Sivut

26.3.2012

Pääsykoetehtävien maalausta

Aiheena tässä työssä on "Intohimo" ja toteutustapa piirtämällä ja maalaamalla. Välineinä on käytetty guassi-värejä. Oma intohimoni on tietysti valokuvaus, joka on täyttänyt ajatuksia jo 24-vuotta aktiivisesti. Hahmotelma on syntynyt lyijykynällä noin 15 minuutissa ja lopputoteutus on kokonaan väreillä maalattuna.


Intohimo

24.3.2012

Neulanreikäkuvaus



Melkoisen haarukoinnin jälkeen sain vihdoin otettua onnistuneitakin kuvia neulanreikäkameralla. Lieriömäisellä kamerassani oli aiemmin reiät kolmeen suuntaan, mutta osoittautui hankalaksi, koska kuva-ala jokaisessa "objektiivissä" on varsin laaja. Niiden kuva-alat sijoittuivat päällekäin, joka olisi sotkenut kuvan pahasti. Siksi olen peittänyt muut reiät. Käytännössä kuva-ala täyttää lieriöstä yli 180 astetta, jolloin esimerkiksi kuvaan ei riitä yksi paperi, vaan sitä on jatkettu toisella. Olen hyvin tyytyväinen kuvan laatuun, onhan valotusaika tuulisella säällä peräti 1 min 50 sekuntia. Kuva-alan reunat ovat pehmeitä, mutta uskon sen johtuvan eniten tuulisen sään aiheuttamasta liike-epäterävyydestä. Kirkkaamman sään kokeilu on vielä edessä.

Tähtääminen on melko sattuman varaista, kun "kameran" mitat ja reikien suunnat ovat melko sattuman varaisia ja paperin asettelu lieriöön ei ole tarkka. Kuvakorkeuden arviointi on ehkä haasteellisin, kun paperin korkeus on ehkä 7 cm luokkaa, eikä reiän sijaintia ole mitattu tarkkaan korkeussuunnassa, jää korkeuden arviointikäytännössä sattumanvaraiseksi. Myös paperi voi osaksi peittyä kannen asettamisessa, ja siksi kuvakorkeus on myös vaikea määrittää.





Rakennus on Muurlan tupa ja kuva on otettu noin 4-5m etäisyydeltä rakennuksesta. Laajakulmaisuutta kuvastaa rakennuksen näkyminen käytännössä kokonaan, vaikka sen pituus on yli 20m. Valokuvan ottamiseen sinänsä tarvitaan vain pimeä laatikko jossa on reikä ja valoherkkä tallennusmateriaali. Kaikesta huolimatta, vaikka tällainenkin kokeellinen kuvaaminen on sinänsä mielenkiintoista ja opettavaistakin, voi olla hankalaa hyödyksikäyttää tällaisia taitoja suoraa kaupallisessa kuvassa.

19.3.2012

Filmikuvausta: musta, valkoinen, vapaus ja muuta mukavaa

Pääosa kuvista tietysti otetaan digille nykyjään ja tietysti näin myös Muurlanopiston tehtävienkin kohdalla. Valoituksen ymmärtämisen kannalta on kuitenkin hyvä ja tärkeää oppia perinteiset menetelmöt, filmit ja vedostustekniikat. Vaikka perus periaate on kaikessa sama, kysymys on valon ymmärtämisetsä. Valoitusharjoittelu erityisesti filmille auttaa, kun kuvaamisessa on mukana sekä hinta, että mahdollisuus epäonnistumiseen. Muistikorttien ollessa suuria ei nykyjään välttämättä tule harkittua kuvaa ja turhien kuvien määrä kasvaa hurjasti. Harkinta, oikea valotus vähentää jälkikäsittelyn määrää ja auttaa oleellisesti pääsemään parempaan lopputulokseen. Oikeat valotukset ovat myös kuvankäsittelyn elinehto. Lisäksi kuvankäsittelyvälineet jäljittelevät jäljittelevät juuri pimiö ja filmityöskentelyn ominaisuuksia. Tulos harvoin on kovin erilainen, mutta joidenkin efektien jäljitteleminen on kovin vaikeaa, eikä lopputulos välttämättä näytä aivan samalta.

Työmme aiheita olivat tällä kertaa: Musta, valkoinen ja vapaus. Lisäksi oli tarkoitus myös vedostaa joitakin muita filmille kuvattuja kohteita. Itse mielenkiinnosta otin myös filmille omakuvan alkuvuoden omakuvatehtävästä. Mielestäni on jopa yllättävää, ettei kuvan luonne edes oleellisesti muutu, vaikka tämä kuva on otettu mustavalkoiselle filmille. Tämä myös osoittaa toisaalta sen, ettei filmi ja digi kuvaus ole periaatteessa kovinkaan erilaisia, asetukset ovat kuvissa samat molemmille medioille.

Lisäksi kokeilin erikoisempia pimiötekniikoita, tässä solarisointia. Solarisoinnissa kesken kuvan kehittämisen kehitteessä  kuvan jo osittain muodostettua annetaan sille lisävaloa esimerkiksi taskulampulla, jolloin kuvasta osa muodostuu negatiiviksi osa jää positiiviksi. Tuloksena on tumma lähinnä negatiivia muistuttava vedos. Vedosta käytetään negatiivinä, jolloin saadaan uusi vaaleampi vedos pinnakkaistekniikalla. Jos vedoksen haluaa oikein päin, tulisi negatiivi laittaa väärinpäin ensimmäistä kuvaa tehtäessä suurennoskoneeseen, jotta alkuperäinen kuva saadaan peilikuvana. Omassa kuvassani vaaleaversio on huomattavasti pehmeämpi, koska negatiivinen kuva on suodattunut paksun paperin läpi. Näin kuva muodostuu heti oikeinpäin, mutta ovat tietysti laadultaan kun phmytpiirtofiltterinläpi kuvattuna. Itse oikeastaan pidän tällaiseen kuvaan täsätä pienestä utuisuudesta.

Musta

Valkoinen

Vapaus

Muuta mukavaa

Vapaus versio 2


Omakuva mv-negatiiville

Solarisoitu kuva mv-negatiivista


Solarisoitua kuvaa on käytetty negatiivinä josta on edelleen vedostettu kuva pinnakkaismenetelmällä, normaalista poiketen valoitus on toteutettu paperin läpi ja jälki on merkittävästi pehmeämpää kuin sama kuva yläpuolella.


Digi-versio kuvattuna muutamaa hetkeä aikaisemmin samoilla asetuksilla


18.3.2012

Neulanreikäkamera

Kurssillamme käydään valokuvausta varsin monipuolisesti läpi, niinpä kokeilimme tällä kertaa valokuvauksen alkuajoista neulanreikäkameran tekoa. Ajatuksena oli valmistaa valotiivis tila rasiasta tai laatikosta, tehdä "objektiivi" neulanreiästä esimerkiksi aluminifolioon. Kameran sisälle asetetaan pimiössä, joko valoherkkä paperi tai filmi, jota valoitetaan avaamalla neulanreikä sopivaksi ajaksi. Paperin kehitys tapahtuu normaalisti pimiössä.

Oma neulanreikäkamera valmistui paksuhkosta lieriöstä, jonka halkaisia on noin 15 cm. Lieriön päässä oli muovinen kansi, joka oli läpikuultava. Kannen sisäpuolelle asetin alumiinifolion ja lisäksi myös mustasta kartongista tehdyn kaksoispohjan. Kansiosa on tehty samasta lieriöstä vastaavasti kun kameraosa, jonka sekä sisä, että ulkopinnalle on liimattu musta kartonki, jotta valon pääsy estetään rasiaan täysin. Omassa kamerassani on 3 objektiiviä noin 120 asteen kulmassa toisistaan. Valoherkkäpaperi asetetaan kaksoispohjan muodostamaan rakoon ja kiinnitetään neulanreikää vastakkaiselle puolelle. Kuvia tällä kameralla siis muodostuu 3 yhtäaikaa. Kukin kuva on noin 6x12,5 cm kooltaan. Suljin on rakennettu mustasta kartongista, joka muodostaa tiiviin lieriön kameralieriön ulkopuolelle. Objektiiviaukkojen kohdalla on reiät, ja aukko paljastuu kiertämällä kehää oikeaan kohtaan. Objektiiviaukot on porattu noin 1 cm kokoisiksi joiden päälle on liimattu varsinainen folioon tehty neulanreikä.

17.3.2012

Lehtikuvaus - "Opiskelua Muurlan opistolla"

Osa kuvasi tehtävän filmille, mutta tällä kertaa sain oman tehtäväni tehtäväksi digille. Ajatuksena oli kuvata artikkelia varten 5 kuvaa, jonka aiheena on "opiskelua Muurlan opistolla". Tyyli oli vapaasti valittavissa ja esimerkkinä kuvatyylille käytin HS-kuukausiliitteen tiettyä artikkelia liittyen presidentinvaaleihin. Artikkelin kuvamaailma oli hyvin aikakausilehtimäinen, joka parhaiten ehkä soveltui omaan kuvaustapaani. Kuvavalintani esittelevät valokuvauslinjan sisältöä: pimiötyöskentelyä, studiokuvausta, taukotiloja ja ryhmätyötä, ruokailua, kuvankäsittelyä. Pyrin kuvaus valinnoilla tuomaan keskeisimmän opiskelusisällön artikkelin tueksi. Ajatuksena harjoituksella on luoda sisältöä toimittajan kirjoittamaan juttuun, kuitenkaan kovin tarkasti tuntematta etukäteen itse tekstiä.

VALOKUVAUKSEN OPISKELUA MUURLANOPISTOLLA






Tässä omassa kuvasarjassani halusin tuoda esille mm. perinteisen valokuvauksen menetelmät, digitaalisen kuvankäsittelyn, studiotyöskentelyn, ryhmätilanteet ja tauot, sekä ruokailun muodossa kokopäiväopiskelun luonteen. Kuvat ovat hieman tiukasti rajattuja, joka antaa kuvatoimittajille varsin vähän mahdollisuuksia käsitellä kuvia. Pimiö ja studiokuvat ovat lavastettuja tilanteita, mutta sinänsä vastaavat oikeata tilannetta, muut kuvat ovat autenttisista tilanteista.

15.3.2012

Tulla joksikin - kuvankäsittelytehtävä

Tulla joksikin projekti lähestyy valmistumistaan ja vähintään viiden kuvan kuvayhdistelmä kasassa. Kuten alkuperäinen ajatuskin oli, on kuva tehty täysin kuvitteellisesta maailmasta. Ajatusta ovat vieneet eteenpäin lähinnä transformers tyyppiset hahmot, joissa henkilö on joko metallia tai jotain nestemäistä ainetta.

Kuvan elementit ovat: omakuva, vesipisara makrokuvia, sekä netistä haettuna hai ja delffiinikuvat. Scifi-tunnelma on kuvan teemana, kuitenkin perus elementit ovat realimaailmasta, hieman vieraammasta makro-maailmasta.



Lukijat