Sivut

31.3.2011

5. Suomi nyt, kuvaustyön valmistelua

Aiheen käsittely on vielä alkuvaiheessa ja meinasikin jäädä suorastaan kesken. Pienen lisä vihjeen avustuksella sain vihdoin mielikuvaa, miten aihetta voi kuvata. En halua, että negatiivisuus ja arvostelu olisi näiden kuvien tehtävä. Kun aihevalinta vaihtoehtoina on ollut "Raamattu nyt" tai "Suomi nyt", pinnalle usein pulpahtaa yleensä epäkohdat ja arvostelu. Vakaumus ja politiikka ovat ehkä niitä aiheita, mitä en mielelläni tuo julki, enkä esitä niitä mielelläni kuvissanikaan. Jälkimmäiseen aiheeseen voin ottaa kantaa arvostuksen, ihailun ja kunnioituksen muodossa positiivisessa hengessä.

Oma kuvasarjani tulee kertomaan kuvallisesti Suomea nykytilassaan ja sellaisena jona Suomen haluan nähdä. Olen jakanut kuvat kuvaryhmiin, kuvia tulee olemaan neljästä aihealueesta, luonto, teollisuus, kaupunki ja maaseutu. Jokainen aihealue muodostuu useasta kuvasta. Kuvien koko ja merkitys kokonaisuudessa luo mielikuvaa jokaisen osa-alueen merkityksestä tähän kokonaisuuteen. Ajatuksena on luoda Suomen lippu, joka koostuu neljästä aihealueen muodostamasta "lipusta". Mahdollisesti pyrin kuvan keinoin saada pystykuvien maiseman katkeamaan siten, ettei yhtä aihealuetta käsitellä kuin kolmella kuvalla. Paperimallilla testattuna kuvien suhteet näyttävät mielekkäämmiltä ja työ rauhallisemmalta, kun kuvien määrää rajoitetaan, vaikka alkuperäinen idea neljästä lipun mallisesta neljän kuvan kuvasarjasta muodostuisi iso lippu.

Kuvien ottaminen esitystavan pohjalla asettaa haasteita kuvauskohteille, jotta kuvasarjasta saataisiin yhdenmukainen ja sävyiltään ja hengeltään samankaltaisia. Ensimmäisen kuvasarjan osittain tuhouduttua kameran muistikortilla aiheuttaakin lisä päänvaivaa, kun joitakin kuvista pitää käydä hieman etäämmällä kuvaamassa. Toivottavasti muistikortin resetoituminen ei toistu uudelleen, kun esimmäisellä kierroksella tuhoutui ehkä 20 otettua kuvaa, muut saatiin vielä palautettua.

Juuri tiistaina keskusteltiin kuvien katoavaisuudesta ja varmuuskopioinnista. Kesken keskiviikkoisen kuvauspäivän, huomasin että kameran ilmeisesti virransyöttö ongelmien vuoksi kameran tallennus muistikortille estyi ja tuhosi muistikortin osiotiedot, siten että kortin koko sisältö tuhoutui viedessään mukanaan 168 tiedostoa. En havainnut tilannetta heti, kun otin kuvat, vaan vasta muutamien kuvien jälkeen. Onneksi vastaavia tilanteita eri medioiden kanssa on sattunut aikaisemmin, sain Linux jakelun mukana kuuluvan varusohjelmistolla (testdrive)testdrive palautettua suurimman osan tuhoutuneista tiedostoista. Viimeisten kuvien lisäksi levyltä pelastui noin 150 tiedostoa. Luultavasti olisi ne muutamat muutkin pelastuneet, jos tilanne olsi havaittu välittömästi vian jälkeen ja kuvia ottaessa uudet kuvat eivät olisi tallentuneet näiden kuvien päälle. Arviolta n. 80-90 km turhaa matkantekoa ja arviolta 3 tuntia kuvausaikaa ja pieni määrä kuvia hukkui. Ehkä aiheen kuvaamiseen toisaalta tulee vieläkin enemmän panostettua, kun saan nuo uudet kuvat kuvattua.

1 kommentti:

  1. Todella harmillinen tapaus. Muistutus digimaailman haavoittuvuudesta. Hienoa, että sait osan kuvista palastettua.

    VastaaPoista

Lukijat