Sivut

24.5.2012

Puolifotomaratooni

Perinteisesti Muurlanopiston lukuvuosi päättyy fotomaratooniin, niin tänäkin vuonna. Fotomaratooni puhdasoppisesti tarkoitttaa tunnin välein annettujen aiheiden ottamista kameralla, siten ettei kuvan ottamiseen käytetä kun yhtä ruutua. Täytyy myöntää, etten aivan jokaisen kuvan kohdalla tähän pystynyt. Joistakin aiheista tarvitsin useamman ruudun, kaikista kuvista niitä oli 3, joista perimmäisenä syynä oli kameran väärä toiminta ja liian haasteelliset kuvausolosuhteet. Kuville ei ole tehty mitään kuvankäsittelyä, vaan väritasapainoineen tulos on suoraa kamerasta.

Aiheina olivat:

"Aurinkotervehdys"

"Kasvu"

"Puhe"

"Michael Jacson"

"Cooperin testi"

"Macro"

"Ulos laatikosta"

"Olipa kerran"

"Kissaeläin"

"Lehtivihreä"

"Disco"

"Ihme juttu"

Kuvien suunniteluun en tarvinnut useimpien kuvien suhteen paljoakaan aikaa, "Olipa kerran" toteutuksen rakentaminen oli hyvin hidas, kuvan rakenteluun meni tuulisella paikalla noin puoli tuntia. "Kissaeläin" oli itselle vaikein, keskellä Saloa sellainen ei ainakaan helposti tavoitettavissa, eikä myöskään paikalla ollut muuta rekvisiittaa.

Todella haastavia kuvia olivat erityisesti "Aurinkotervehdys", "Makro" ja "Lehtivihreä", joissa kuvaus vasten aurinkoa ja toisaalta puutteellisessa valossa muodosti suuren ongelman. Kuvista ehkä "Makro" ja "Disko" vaatisivat pienen sävysäädön, huippuvalokohtien hieman ylivalottuessa. Olen kuitenkin tyytyväinen kuvien yleislinjaan, kuvat mielestäni sain toimimaan sarjallisenakin kokonaisuutena. Pitkästä aikaa, käytin kaikkiin kuviini vain vallitsevaa valoa. Manuaalisalamalla kuvatessa

olisi testivalotuksen ottaminen ollut välttämätöntä.

Tämän tyyppistä harjoitustehtävää suosittelen opettavana harjoituksena, joka opettaa kurinalaisuuteen ja kuvien ottamiseen asetuksia muuttamatta myös tarkempaa valon hallintaa sävyjen ja valotuksen osalta. Tässä fotomaratonia voisi verrata nykypäivän diakuvaus harjoitukseksi. Määräaika myös opettaa päätösten tekemistä kuvauksessa, sekä ideoiden valitsemisessa, että kuvaustapavalintojen osalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukijat