Sivut

27.9.2011

Aiheet syksy sekä kuvakulma

KUVAKULMA

Tässä olen käyttänyt 105 mm makroa kuvaamiseen. Kuvakulman vaikuttaessa kohteen syvyyteen kuvassa, osassa kuvista on muutettu syväterävyyttä usealla aukolla. Kuvausetäisyys on vaihtunut perspektiivin vuoksi. Osa kuvista tuntuu kadottavan kohteen täysin, esine ei näytä enää uhkaavalta puukolta, vaan esimerkiksi puikkarilta. Sammakkoperspektiivissä puukolla on enemmän "valtaa" vaikkapa verrattuna muihin kuviin. Sinänsä vahva muoto ei välttämättä korosta juuri puukon muotoa, joten vain harva kuvakulma toimii "puukkona".







SYKSY
Posted by Picasa

Syksy

Kuvatehtävässä tuli olla syksy ja ihminen. Toteutustapa oli vapaa, mutta ihminen kuitenkin osana kuvaa.

Syksyä voi pitää hyvin kaksijakoisena, toisaalta iloiset värit, toisaalta ankea harmaus ja vastaavasti myös mielentilana ankeus, mietteliäisyys ja riemu ja riehakkuus.



Kesä on muisto vain, matka kohti harmaata loppusyksyä

Kuvauskulma

50mm 
50mm

Kuvan valaistuksen lisäksi, kuvalle keskeisen tärkeää on kuvauskulma ja toisaalta tilanteeseen soveltuva polttoväli.

Tällä harjoituksella on pyritty suorittamaan vertailua eri kuvauskulman merkitystä kuvattavaan kohteeseen. Samalla aiheesta on useammalla eiri polttovälillä keskenään vertailukelpoiset kuvat.

Ensimmäiseksi kuvausaiheekseni valitsin tyttäreni tekemän kipsiveistoksen,  joka erinomaisesti kertoo kuvakulman merkityksestä. Polttovälillä voi olla myös suuri merkitys myös tarinan kerronnassa, eri luonteenpiirteet korostuvat hyvin eri tavalla, vaikka esine kuvakoossa pysyisi vakiokokoisena muuttuu perspektiivin kulmat oleellisesti. 



50mm

50mm
50mm  


17mm 
17 mm



17mm

17mm 

18.9.2011

Vesileikkejä

Tässä innostuin liikkeen pysäytyskuvista ja jatkoin makroilun saloja. Mielenkiintoista on se, millaisia muotoja vesi saa, kun se purkautuu suihkusta tai kraanasta ja hakeutuu pieniksi pisaroiksi. Kun liikettä pysäyttää, makroetäisyyksillä 1/8000 ei tahdo riittää liikkeen täydelliseen pysäyttämiseen ja toisaalta liikkeen seuraaminenkaan ei näillä kuvausetäisyyksillä ole mahdollista helpoin konstein.

Makroilun ongelmaksi muodostuu helposti likainen kenno, joka erityisesti korostuu, kun käytetään hyvin pieniä aukkoja. Omissa kuvissani varsinkin aukon pienentäminen 14 pienemmäksi alkoi saada kennon liat todella häiritsevästi esiin. Vaikka näitä epäpuhtauksia on, ajattelin kuitenkin laittaa nämä lähinnä ulkoavaruuden ja otökkämaailman ihmeellisyydet esiin. Luonnon muotoja puhtaimmillaan.





16.9.2011

Liikkeen täydellinen pysäyttäminen

Kun halutaan ehdottoman terävä kuva liikkuvasta kohteesta, voi liikkeen pysäyttämiseen tarvita äärimmäisen lyhkäsiä suljinaikoja. Sellaisia käytettäessä myös valon tarve kasvaa merkittävästi, kuten kuvissani salaman ollessa alle 10cm etäisyydellä pisaroista ja valuvasta vedestä 1/16 osa teholla ensin melko suurella aukolla ja 1/8000s valoitusajalla. Viimeisessä kuvassani pisarat kulkevat alle 5 cm etäisyydellä kohti objektiivia olevasta salamasta. Suurennussuhde on suurempi kuin 1/2, viimeisessä kuvassa suurempi kuin 1/1. Aluksi aukot ovat varsin suuria, viimeisessä kuitenkin jo 14, kaikki kuvat on otettu käyttäen High speed flash ominaisuutta hyväksi käyttäen.

Mahtaako hanasi tippua? Epäterävyys johtuu näissä pääosin aluksi varsin suuresta aukosta, viimeisissä terävyysalue on kasvatettu merkittävästi. Viimeisessä kahdessa kuvassa välähdyspään pintarakenne erottuu lähes häiritsevästi.

Nouseeko vesilasistasi hahmoja, tässä ensimmäinen ruutu on sellaisenaan rajaamattomana suoraa kamerasta. 1/8000s ja f14, taisi olla 36mm loittorengas ja Sigman 105mm macroputki. Salama on alle 10cm päässä kuvauskohteessa ja kuvausetäisyys 15-20 cm. Tehona 1/4 ja käytetty off-camera shoe cord 2:sta. Pisaran koko on ehkä 1-2 cm korkea. Tuurilla tällaisessa kuvauksessa on suuri merkitys, koska tarkennuspiste esimerkiksi on vaikea hahmottaa ja muuttuu jatkuvasti kuvattaessa. Lisäksi tippumisen rytmi ei ole välttämättä kovin säännöllinen ja aiheuttaa lisää päävaivaa kuvattaessa. Myös roiskeet ovat hankalia, koska kumpikaan runkoni ei ole kosteussuojattuja.









Päätin vielä viimeisellä kuvalla kokeilla suihkua. Kuvassa on silti liikkeen tuntua, osittain epäterävyydestä johtuen. Suihkun taustana oleva laattaseinä on vähemmän valottuneena ja hieman saturaatiota muuttamalla saanut aivan ruohomaisen värin. Mielikuva mitä kuvassa näkyy on vahvasti todellisuudesta muuttunut ja tässä pisaroiden koot ovat 1-2mm. Liike ja makromaailma yhdistettynä erityiisen lyhyisiin suljinaikoihin aikaansaa erityisen erikoisia efektejä.







15.9.2011

Liike

Harjoituksena on liike, muutamia kuvia siitä, miten lähinnä liike saadaan esiin kuvissa. Kuvissa panorointia, eli kohteen seuraamista, zoomausta liikkeen suuntaan ja riittävän pitkiä suljinaikoja, jotta kohteessa liike -epäterävyys näkyy.


Panoroiden auton kulkusuuntaan

Ohikiitävä auto

Zoomauksen ja perspektiivin leikkiä



Zoomaus












Liikkeen kuvaamista pitää harjoitella ja siitä saa toinen toistaan mielenkiintoisempia tutkielmia aikaiseksi. Yleensä kuvatehtävässä on tarkoitus esittää aihe ehkä jopa aika pienellä määrällä kuvia, mutta mitä jätät pois, jos olet katsomassa vaikkapa tyttäresi ratsastusta... Se kuuluu lajiin mahdoton tehtävä: 1. ensiksi näet kehityksen ja ihannoit lapsesi tekemistä. 2. visuaalisesti liikkeen kuvaaminen lähestyy tilannetta, jossa valo on pensseli, eikä enää realinen hetki. 3. hämmästyt omista tuotoksistasi, vaikkei ne kovasti muille ei merkitsisikään







 
 





Lukijat