Sivut

17.1.2012

Studiovalaisumalleja 1-3 valoa

Loop

Yhdellä valolla toteutettu valaistus (normaali heijastin kupu), missä nenän varjo suuntautuu kohti suupieltä, mutta varjo jää kuitenkin hieman aukii.




Rembrandt

Yhdellä valolla toteutettu valaistus (softbox), jossa silmän alle jää pieni valokolmio. Klassisimpia valaistusmalleja, joka on tuttu varsinkin hollantilaisessa maalausperinteessä.



Split

Valaistus yhdellä valolla (softbox), jolloin vain kasvojen toinen puoli valaistuu.



Butterfly eli Hollywood-valistus

Yksi valo(beaty disc), jossa valo muodostaa nenävarjon tasapuolisesti nenän alle muodostaen pienen perhoskuvion mukaisen varjon


 
Kickers

Kolme valoa, jossa valo kuten Butterfly valaistuksessa, mutta lisäksi taustalta kickers highligtit (kennot) molemmille puolille.



 
Pihtivalo

Kaksi valoa (softbox), jotka ovat lähellä toisiaan, jotka valaisevat kasvot lähes varjottomasti. Ensimmäisessä valot matalammalla, jälkimmäisessä korkeammalla, pieni varjo leuan alapuolella.




13.1.2012

Henkilökuvaa työympäristössä, DJ-Murat työssään


Henkilökuva "ihminen työssään" oli yksi joulukuun aiheista. Kuvaaminen perustui itselle aikaisemmin tuntemattoman henkilön kuvaamiseen työnsä äärellä. Päätin kuvata tätä aihetta lisää, kun kuvatkin tuntuivat miellyttävän. Poiketen aikaisemmasta tehtävästä kuvattava on tuttu Murat Mutlu, opiskelukaverini Muurlan opiston valokuvauslinjalta. Halusin kuvata vastaavan kuvasarjan huomioituna kritiikissä esille tulleilla puutteilla ja lisäyksillä. Kuvausolosuhteet eivät olleet muuttuneet edellisestä kuvauksesta. Paikan pimeys, ahtaus, suuret kontrastierot tekivät paljon haastetta itse kuvaukselle teknisesti ja tunnelmaa varjosti asiakkaiden vähäisyys. Varsinainen DJ-koppi on varsin pieni ja ahdas. Pääsy sinne vaatii hieman akrobatiaa varsinkin jalustan ja suurehkon kameravarustemäärän kanssa. Lisähaastetta toi liikkumiseen vielä kyynärsauva.

Kuvauksessa käytin apuna pientä lisäheijastinta shamppanjanvärisellä pinnalla ja yhtä salamaa ohjattuna triggerillä erillään kamerasta. Kuvausasetuksena käytin herkkyytenä ISO 400-1600 herkempään painottuen. Usein valotusajat olivat kohtuullisen pitkiä ja 1/30-0,8"s yleiskuvissa 2-6s. Salama kaikissa kuvissa manuaalina, heijastettuna joko suoraa heijastimen kautta, tai hiusvalomaisesti kohti ja filli heijastimen kautta. Muutama kokeilu zoom, strobo ja kameran tahallisen liikuttamisen yhdistelmillä.

Kun tällä kertaa kohteeni olikin aikaisemmasta tehtävästä poiketen tuttu, voisi se näkyä kuvista selvästi. Mielestäni olen kuitenkin saanut tunnelman DJ:n elämästä työnsä parissa reportaasimaisen kuvasarjan, ilman, että kuvista huokuisi minkään asteista keinotekoisuutta tai liikaa sisäpiirin tuntua. Täytyy vielä kiittää Muratia erinomaisena mallina ja DJ:nä.






















4.1.2012

Pelkistetyt värit, "Myrsky vesilasissa"

Tämän kertaisen kuvaustehtävän aiheena on kuva, missä on pelkistetyt värit. Kuvausaihe on vapaa, mutta väriskaala on rajoitettu hyvin suppeaksi. Kuva voi sinänsä sisältää voimakasvärisiä värielementtejä, mutta eri värisävyjen määrä on rajoitettu pieneksi.

Päätin valita uudelleen aiheeksi "myrskyn vesilasissa" eli leikkiä pisarakuvauksella, kuten jo kerran aikaisemminkin.
Kuvissa pisara on pysäytetty salamalla tai vaihtoehtoisesti highspeed salamalla ja erittäin lyhyellä suljinajalla tai vain salamalla, jolloin liikettä pysäyttää ainoastaan salama ja mahdollisesti vallitsevallakin valolla on oma osuutensa värimaailmasta. Salama on erittäin lähellä vesipisaroita, etäisyys alle 20 cm, käyttäen TTL-kaapelia, polttovälin ollessa 105mm ja lisälksi on käytetty 36 mm loittorengasta, jolloin kuvausetäisyys jää myös lyhyeksi ja ollaan lähellä suurennussuhteessa 1/1 20-30 cm kohteesta. Taustana toimii joko sininen leikkuulauta tai teräksinen tiskiallas. Salama on kohdistettu pisaroihin voimakkaasti sivusta tai takasivusta, jolloin valaisu kulkee pisaroiden läpi.

Kuvien pelkistetty värimaailma muistuttaa joidenkin kuvien osalta lähes mustavalkoisia kuvia, vaikka todellisuudessa kaikki kuvat ovat värillisiä. Keskimmäinen pystykuvista vaikuttaa jopa täysin mustavalkoiselta, kuitenkaan poikkeamatta muista kuvista. Kuvan värittömyys on jopa niin vähäistä, ettei valkotasapainon etsiminen pipetillä juurikaan muuta kuvan väriä. Realimaailman sävyjä on aavistus viilennetty, koska veden ja tiskipöydän sävy tuo ylimääräistä lämpöä ja vesi ei vaikuta puhtaalta, vaan saa aikaan kellertävän vihreää sävyä.




 


 


Lukijat