Sivut

8.5.2011

5. Suomi nyt teemalla kuvasarja "Liput"

Kohti kurssin päätöstä ja Hyvinkään taidekoulun valokuvauslinjan kevätnäyttelyä, huipentuu syys ja kevätkauden valokuvaus-opinnot tähän näyttelytyöhön. Kevään näyttelyn teemaksi on valittu "Suomi nyt" tai "Raamattu nyt". Itse olen kokeillut hieman molempia aiheita, joista lähdettiin ensin valoittamaan "Raamattu nyt" aihepiiriä. Aihe tuntui kovin vaikealta, vaikka ensiksi sain siitä kuitenkin kuvan luotua. "Suomi nyt" on kotoisuudessaan liiankin itsestäänselvä ja on siksi samalla hyvin vaikeasti lähestyttävä. Itselläni tuli ensin sorruttua liian laajaan käsittelytapaan ja fyysiset vaikeudet asettivat uusia rajoja toteuttamiselle. 

Kuten aiemmin olin jo suunnitellut, halusin ottaa kantaa aiheeseen "Suomi nyt" käyttämällä eräänlaista Suomen lippua mallipohjana. Pyrin saamaan "lippuihin" väreiltään teemaan soveltuvia kuvia, jotka tuovat Suomea mahdollisimman positiivisella ja toisaalta dokumentaarisella tavalla esiin. Aihevalinta supistui alkuperäisestä neljästä lipusta kahteen ja 16 kuvasta kahdeksaan. Jätin sarjasta pois erillisinä kohteina maaseudun ja kaupungin. Ajattelin, ettei sisäkkäinen symboliikka luo lisäarvoa kuville, vaan vie huomion kikkailuun. Lopputulos on hieman melkein kansallisromanttinen.

Pyrin valitsemaan kuvat nykyaikaan soveltuviksi, laulujoutsen on vaihtunut kyhmyjoutseneksi, metsästys on vaihtunut vapaa-ajan kalastukseksi, mutta kuvat ovat ajatonta ja kaunista Suomi-kuvaa. Olen pyrkinyt välttämään tässä kielteisiä mielikuvia ja luomaan positiivisen käsitykseni nyky-Suomesta. Mielestäni tänä päivänä liikaa korostetaan epäkohtia ja jatkuvalla negatiivisuudella tukahdutetaan positiivinen ja optimistinen tulevaisuus, eikä nähdä mahdollisuuksia ja osata kunnioittaa olemassa olevia arvoja. Talouden myrskyä voi peilata auringonlaskulla, mutta senkin voi nähdä myös uutena alkuna. Modernit ratkaisut ja perinteinen maailma kulkevat käsi kädessä.


Suomi on pala nostalgista luontoa, muuntunutta maailmaa, kauniita hankia ja luonnossa olemista:





Suomi Historiaa, maailmaa, kuoppia ja paljon tulevaisuutta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukijat